Nederlandse krijgsmacht lanceert eerste operationele satelliet
 
Vanuit de Verenigde Staten is gisteravond om 23.26 uur (Nederlandse tijd) een raket gelanceerd, met aan boord de eerste operationele satelliet van de Nederlandse krijgsmacht. Met deze satelliet krijgt Defensie eigen ogen in de ruimte. Dat is van belang voor het uitvoeren van militaire operaties en het zicht houden op dreigingen.
 
Het gaat om de eerste van de 4 SAR-satellieten (Synthethic Aperture Radar) die Defensie de komende 1,5 jaar gaat lanceren. Deze satelliet kan onder alle weersomstandigheden, dus ook met wolken en in het donker, gedetailleerde beelden van het aardoppervlak maken. De radar van de satelliet zendt radiogolven uit, en met de teruggekaatste signalen produceert de satelliet nauwkeurige beelden op grote afstand.
 
Met deze satelliet is de Nederlandse krijgsmacht niet meer afhankelijk van andere partijen, en kan Defensie wereldwijd gebieden observeren. Dat is van belang voor de nationale veiligheid, want de satellieten geven inzicht in activiteiten achter vijandelijke linies die een dreiging kunnen zijn.
 
Cruciaal voor Nederland

“Deze operationele satellieten gaan ons echt militaire capaciteiten leveren", aldus Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal André Steur. "Ze gaan ons helpen bij het in beeld brengen van wat er in de wereld gebeurt en waarschuwingen geven. Om te begrijpen, te voorspellen en te reageren op wat er gebeurt in de wereld. En dat is cruciaal voor onze krijgsmacht, maar ook voor Nederland.”
 
Lancering vanaf Vandenberg Space Force Base
 
De raket is gelanceerd vanaf de Vandenberg Space Force Base, een militaire basis in Californië. Aan boord waren 67 satellieten van verschillende partijen, waaronder dus de Nederlandse SAR-satelliet van de Finse fabrikant ICEYE. Kolonel Bernard Buijs, hoofd van het Defence Space Security Centre, was bij de lancering. “Dit is een grote stap voorwaarts. De wereld is veranderd, er is meer dreiging. Deze satelliet draait over de hele wereld heen en dat betekent dat we overal oren en ogen hebben.”
 
Bron: www.defensie.nl
 
#defensie #dosco #clas #dcpl #werkenbijclas #koninklijkelandmacht #landmacht #werkenbijdefensie #buddybijdefensie #buddy #verbindingdienst #verbindelaar #defensieinclusief #diversiteit #inclusie
#werkenbijdefensie

Nederlandse krijgsmacht lanceert eerste operationele satelliet Vanuit de Verenigde Staten is gisteravond om 23.26 uur (Nederlandse tijd) een raket gelanceerd, met aan boord de eerste operationele satelliet van de Nederlandse krijgsmacht. Met deze satelliet krijgt Defensie eigen ogen in de ruimte. Dat is van belang voor het uitvoeren van militaire operaties en het zicht houden op dreigingen. Het gaat om de eerste van de 4 SAR-satellieten (Synthethic Aperture Radar) die Defensie de komende 1,5 jaar gaat lanceren. Deze satelliet kan onder alle weersomstandigheden, dus ook met wolken en in het donker, gedetailleerde beelden van het aardoppervlak maken. De radar van de satelliet zendt radiogolven uit, en met de teruggekaatste signalen produceert de satelliet nauwkeurige beelden op grote afstand. Met deze satelliet is de Nederlandse krijgsmacht niet meer afhankelijk van andere partijen, en kan Defensie wereldwijd gebieden observeren. Dat is van belang voor de nationale veiligheid, want de satellieten geven inzicht in activiteiten achter vijandelijke linies die een dreiging kunnen zijn. Cruciaal voor Nederland “Deze operationele satellieten gaan ons echt militaire capaciteiten leveren", aldus Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal André Steur. "Ze gaan ons helpen bij het in beeld brengen van wat er in de wereld gebeurt en waarschuwingen geven. Om te begrijpen, te voorspellen en te reageren op wat er gebeurt in de wereld. En dat is cruciaal voor onze krijgsmacht, maar ook voor Nederland.” Lancering vanaf Vandenberg Space Force Base De raket is gelanceerd vanaf de Vandenberg Space Force Base, een militaire basis in Californië. Aan boord waren 67 satellieten van verschillende partijen, waaronder dus de Nederlandse SAR-satelliet van de Finse fabrikant ICEYE. Kolonel Bernard Buijs, hoofd van het Defence Space Security Centre, was bij de lancering. “Dit is een grote stap voorwaarts. De wereld is veranderd, er is meer dreiging. Deze satelliet draait over de hele wereld heen en dat betekent dat we overal oren en ogen hebben.” Bron: www.defensie.nl #defensie #dosco #clas #dcpl #werkenbijclas #koninklijkelandmacht #landmacht #werkenbijdefensie #buddybijdefensie #buddy #verbindingdienst #verbindelaar #defensieinclusief #diversiteit #inclusie

door Buddy Bij Defensie

Schreeuwende behoefte aan personeel in wapenindustrie, na Navo-top waarschijnlijk nog meer vacatures

Europese wapenfabrikanten en andere defensiebedrijven zijn al drie jaar naarstig op zoek naar nieuw personeel. Dat blijkt uit cijfers van vacaturewebsite Indeed. Als Navo-lidstaten deze week besluiten miljarden euro’s extra aan defensie te besteden, zal nog meer mens­kracht nodig zijn.

In mei dit jaar lag het aantal vacatures bij de grootste defensiebedrijven in Europa ruim 40 procent hoger dan voor het begin van de oorlog in Oekraïne. Begin 2022, rond de grootschalige Russische invasie, liep het aantal defensiegerelateerde vacatures harder op dan op de totale arbeidsmarkt. Ook toen het aantal vacatures op de rest van de arbeidsmarkt na juli 2022 daalde, bleven defensiebedrijven zoeken naar extra personeel.

Ook binnen de Nederlandse krijgsmacht is het aantal vacatures de laatste jaren toegenomen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2024 zocht Defensie bijna 6 duizend nieuwe medewerkers. De komende vier jaar moet het leger verder groeien van de huidige 77 duizend militairen, reservisten en burgers tot een personeelsbestand van 100 duizend.

Begin mei opperde Navo-chef Mark Rutte voor het eerst om de Navo-norm voor defensieuitgaven op te hogen tot 5 procent van het bruto binnenlands product – een nadrukkelijke wens van de Amerikaanse president Donald Trump. Het plan is om 3,5 procent te reserveren voor directe investeringen in het leger en 1,5 procent voor ‘defensiegerelateerde uitgaven’ zoals infrastructuur en mobiliteit. Het formele besluit tot de verhoging moeten de Navo-lidstaten deze week op de top in Den Haag nemen.

Europese wapenfabrikanten spinnen garen bij deze plannen. De beurskoersen van onder andere Rheinmetall en Thales stegen na Ruttes uitspraken verder. Na de inauguratie van Trump en de ruzie tussen de Amerikaanse president en Zelensky in het Witte Huis waren de aandelen al flink meer waard geworden.

Bron: https://lnkd.in/ejaTjPzK

[Alt-tekst in foto]

#defensie #dosco #clas #dcpl #werkenbijclas #koninklijkelandmacht #landmacht #werkenbijdefensie #buddybijdefensie #buddy #verbindingdienst #verbindelaar #defensieinclusief #diversiteit #inclusie
#werkenbijdefensie

Schreeuwende behoefte aan personeel in wapenindustrie, na Navo-top waarschijnlijk nog meer vacatures Europese wapenfabrikanten en andere defensiebedrijven zijn al drie jaar naarstig op zoek naar nieuw personeel. Dat blijkt uit cijfers van vacaturewebsite Indeed. Als Navo-lidstaten deze week besluiten miljarden euro’s extra aan defensie te besteden, zal nog meer mens­kracht nodig zijn. In mei dit jaar lag het aantal vacatures bij de grootste defensiebedrijven in Europa ruim 40 procent hoger dan voor het begin van de oorlog in Oekraïne. Begin 2022, rond de grootschalige Russische invasie, liep het aantal defensiegerelateerde vacatures harder op dan op de totale arbeidsmarkt. Ook toen het aantal vacatures op de rest van de arbeidsmarkt na juli 2022 daalde, bleven defensiebedrijven zoeken naar extra personeel. Ook binnen de Nederlandse krijgsmacht is het aantal vacatures de laatste jaren toegenomen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2024 zocht Defensie bijna 6 duizend nieuwe medewerkers. De komende vier jaar moet het leger verder groeien van de huidige 77 duizend militairen, reservisten en burgers tot een personeelsbestand van 100 duizend. Begin mei opperde Navo-chef Mark Rutte voor het eerst om de Navo-norm voor defensieuitgaven op te hogen tot 5 procent van het bruto binnenlands product – een nadrukkelijke wens van de Amerikaanse president Donald Trump. Het plan is om 3,5 procent te reserveren voor directe investeringen in het leger en 1,5 procent voor ‘defensiegerelateerde uitgaven’ zoals infrastructuur en mobiliteit. Het formele besluit tot de verhoging moeten de Navo-lidstaten deze week op de top in Den Haag nemen. Europese wapenfabrikanten spinnen garen bij deze plannen. De beurskoersen van onder andere Rheinmetall en Thales stegen na Ruttes uitspraken verder. Na de inauguratie van Trump en de ruzie tussen de Amerikaanse president en Zelensky in het Witte Huis waren de aandelen al flink meer waard geworden. Bron: https://lnkd.in/ejaTjPzK [Alt-tekst in foto] #defensie #dosco #clas #dcpl #werkenbijclas #koninklijkelandmacht #landmacht #werkenbijdefensie #buddybijdefensie #buddy #verbindingdienst #verbindelaar #defensieinclusief #diversiteit #inclusie

door Buddy Bij Defensie

Ik krijg nu vaak de vraag wat gaat er gebeuren als Iran de VS aanvalt, hebben wij dan als NAVO partner een “uitdaging”?

Artikel 5 treed niet automatisch in wanneer de VS buiten Europa of Noord-Amerika wordt aangevallen. Kortom:

1. Artikel 5: Gedeelde verdediging - Het luidt: “Een gewapende aanval tegen één of meer van de verdragsluitende partijen in Europa of Noord-Amerika wordt beschouwd als een aanval tegen allen.” Als zo’n aanval wordt vastgesteld, mag iedere lidstaat - alleen of in samenwerking - de aanvaller bestrijden, inclusief met militair geweld.

2. Wanneer geldt een “gewapende aanval”? Onder Artikel 6 vallen alleen aanvallen op: Het grondgebied van een lidstaat in Europa of Noord-Amerika, Turkije en de eilanden in de Atlantische Oceaan ten noorden van de Kreeftskeerkring, Vloot- of luchtmachten van lidstaten als ze in die gebieden opereren. Een raketaanval van Iran op een Amerikaanse basis in Qatar, Koeweit of Irak valt daar niet onder.

3. Consultatie via Artikel 4: Zit een NAVO-lid in de maag met zijn veiligheid, dan roept het Raad (de Noord-Atlantische Raad) bijeen op grond van Artikel 4. Onderling overleggen bondgenoten over de situatie en eventuele steun. Dat is altijd het startpunt bij spanningen of aanvallen die niet strikt onder Artikel 5 vallen.

4. Politieke afweging: Bij 9/11 is Artikel 5 wel ingeroepen, want dat was een aanval op Amerikaanse bodem in New York en Pennsylvania. Bij aanvallen in het Midden-Oosten beslist de Noord-Atlantische Raad unaniem of en hoe ze willen reageren. Dat kan buiten Artikel 5 om: logistieke steun, inlichtingen- en politieke steun, of in zeldzame gevallen militaire inzet.

Conclusie: Als Iran Amerikaanse troepen of basissen in het Midden-Oosten aanvalt, betekent het niet automatisch dat Artikel 5 van toepassing is. Wel zal de VS via Artikel 4 een NAVO overleg inroepen en kunnen de bondgenoten vervolgens unaniem besluiten tot welke solidariteit of defensiemaatregel men overgaat. 

Now you know and knowing is half the battle!

[Alt-tekst in foto]

#defensie #dosco #clas #dcpl #werkenbijclas #koninklijkelandmacht #landmacht #werkenbijdefensie #buddybijdefensie #buddy #verbindingdienst #verbindelaar #defensieinclusief #diversiteit #inclusie #navo
#werkenbijdefensie

Ik krijg nu vaak de vraag wat gaat er gebeuren als Iran de VS aanvalt, hebben wij dan als NAVO partner een “uitdaging”? Artikel 5 treed niet automatisch in wanneer de VS buiten Europa of Noord-Amerika wordt aangevallen. Kortom: 1. Artikel 5: Gedeelde verdediging - Het luidt: “Een gewapende aanval tegen één of meer van de verdragsluitende partijen in Europa of Noord-Amerika wordt beschouwd als een aanval tegen allen.” Als zo’n aanval wordt vastgesteld, mag iedere lidstaat - alleen of in samenwerking - de aanvaller bestrijden, inclusief met militair geweld. 2. Wanneer geldt een “gewapende aanval”? Onder Artikel 6 vallen alleen aanvallen op: Het grondgebied van een lidstaat in Europa of Noord-Amerika, Turkije en de eilanden in de Atlantische Oceaan ten noorden van de Kreeftskeerkring, Vloot- of luchtmachten van lidstaten als ze in die gebieden opereren. Een raketaanval van Iran op een Amerikaanse basis in Qatar, Koeweit of Irak valt daar niet onder. 3. Consultatie via Artikel 4: Zit een NAVO-lid in de maag met zijn veiligheid, dan roept het Raad (de Noord-Atlantische Raad) bijeen op grond van Artikel 4. Onderling overleggen bondgenoten over de situatie en eventuele steun. Dat is altijd het startpunt bij spanningen of aanvallen die niet strikt onder Artikel 5 vallen. 4. Politieke afweging: Bij 9/11 is Artikel 5 wel ingeroepen, want dat was een aanval op Amerikaanse bodem in New York en Pennsylvania. Bij aanvallen in het Midden-Oosten beslist de Noord-Atlantische Raad unaniem of en hoe ze willen reageren. Dat kan buiten Artikel 5 om: logistieke steun, inlichtingen- en politieke steun, of in zeldzame gevallen militaire inzet. Conclusie: Als Iran Amerikaanse troepen of basissen in het Midden-Oosten aanvalt, betekent het niet automatisch dat Artikel 5 van toepassing is. Wel zal de VS via Artikel 4 een NAVO overleg inroepen en kunnen de bondgenoten vervolgens unaniem besluiten tot welke solidariteit of defensiemaatregel men overgaat. Now you know and knowing is half the battle! [Alt-tekst in foto] #defensie #dosco #clas #dcpl #werkenbijclas #koninklijkelandmacht #landmacht #werkenbijdefensie #buddybijdefensie #buddy #verbindingdienst #verbindelaar #defensieinclusief #diversiteit #inclusie #navo

door Buddy Bij Defensie

𝘌𝘯𝘨𝘭𝘪𝘴𝘩 (𝘋𝘶𝘵𝘤𝘩 𝘣𝘦𝘭𝘰𝘸)
𝗗𝗿𝗲𝗻𝘁𝗵𝗲 𝗮𝗹𝘀𝗼 𝗰𝗼𝗻𝘁𝗿𝗶𝗯𝘂𝘁𝗲𝘀 𝘁𝗼 𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿𝗻𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹 𝗽𝗲𝗮𝗰𝗲 𝗮𝗻𝗱 𝘀𝗲𝗰𝘂𝗿𝗶𝘁𝘆
 
In Drenthe, we know that peace and security cannot be taken for granted. The Veiligheidscampus Assen (Security Campus) plays a vital role in building a secure and resilient future for the Netherlands.
 
It is a unique partnership between government, defence, business, schools, and universities. Together, these partners collaborate daily to build the shared knowledge, skills, and networks essential to safeguarding both the Netherlands and Europe.
 
Together, we  make our society stronger, safer, and ready for the challenges of tomorrow.

𝘋𝘶𝘵𝘤𝘩
𝗗𝗿𝗲𝗻𝘁𝗵𝗲 𝗱𝗿𝗮𝗮𝗴𝘁 𝗯𝗶𝗷 𝗮𝗮𝗻 𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿𝗻𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹𝗲 𝘃𝗿𝗲𝗱𝗲 𝗲𝗻 𝘃𝗲𝗶𝗹𝗶𝗴𝗵𝗲𝗶𝗱
 
Wereldleiders buigen zich de komende dagen over de toekomst van internationale veiligheid tijdens de NAVO-top in Den Haag. In Drenthe weten we ook dat veiligheid niet vanzelfsprekend is. De Veiligheidscampus Assen speelt een cruciale rol in de ontwikkeling en versterking van een veilig en weerbaar Nederland.
 
De Veiligheidscampus is een unieke samenwerking tussen overheid, defensie, onderwijs en bedrijfsleven. Hier werken we dagelijks aan de kennis, vaardigheden en netwerken die nodig zijn voor een veilig Nederland én een veilig Europa. We doen dit door:
➡️ Een samenhangend onderwijsaanbod van MBO tot WO op het gebied van veiligheid, weerbaarheid en crisisbeheersing. Met een breed aanbod van om- en bijscholing en trainingsfaciliteiten.
➡️ Het opzetten en versterken van een netwerk van ministeries, rijksdiensten, veiligheidsregio’s, onderwijsinstellingen en innovatieve bedrijven
➡️ De koppeling met militaire opleidingen en defensie-infrastructuur
➡️ De verankering in een Europees netwerk gericht op kennisdeling en innovatie
➡️ Ontwikkeling van een Weerbaarheidscentrum als oefen- en kennislocatie
 
Samen maken we Nederland en Europa sterker, veiliger en klaar voor de uitdagingen van morgen.
#NATOsummit #NAVOtop #VeiligheidscampusAssen #InternationaleSamenwerking #AsserAmbitieAgenda #Veiligheid #Drenthe #WerkenBijDefensie

NATO Atlantische Commissie Ministerie van Defensie Ministerie van Justitie en Veiligheid HCSS - The Hague Centre for Strategic Studies The Clingendael Institute Gemeente Assen Netherlands Industries for Defence & Security Universiteit van het Noorden DCTerra Thorbecke Academie NHL Stenden University of Groningen Ruben Brekelmans Staatssecretaris van Defensie - Gijs Tuinman Judith Uitermark David van Weel Roxana Minzatu
#werkenbijdefensie

𝘌𝘯𝘨𝘭𝘪𝘴𝘩 (𝘋𝘶𝘵𝘤𝘩 𝘣𝘦𝘭𝘰𝘸) 𝗗𝗿𝗲𝗻𝘁𝗵𝗲 𝗮𝗹𝘀𝗼 𝗰𝗼𝗻𝘁𝗿𝗶𝗯𝘂𝘁𝗲𝘀 𝘁𝗼 𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿𝗻𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹 𝗽𝗲𝗮𝗰𝗲 𝗮𝗻𝗱 𝘀𝗲𝗰𝘂𝗿𝗶𝘁𝘆 In Drenthe, we know that peace and security cannot be taken for granted. The Veiligheidscampus Assen (Security Campus) plays a vital role in building a secure and resilient future for the Netherlands. It is a unique partnership between government, defence, business, schools, and universities. Together, these partners collaborate daily to build the shared knowledge, skills, and networks essential to safeguarding both the Netherlands and Europe. Together, we make our society stronger, safer, and ready for the challenges of tomorrow. 𝘋𝘶𝘵𝘤𝘩 𝗗𝗿𝗲𝗻𝘁𝗵𝗲 𝗱𝗿𝗮𝗮𝗴𝘁 𝗯𝗶𝗷 𝗮𝗮𝗻 𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿𝗻𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹𝗲 𝘃𝗿𝗲𝗱𝗲 𝗲𝗻 𝘃𝗲𝗶𝗹𝗶𝗴𝗵𝗲𝗶𝗱 Wereldleiders buigen zich de komende dagen over de toekomst van internationale veiligheid tijdens de NAVO-top in Den Haag. In Drenthe weten we ook dat veiligheid niet vanzelfsprekend is. De Veiligheidscampus Assen speelt een cruciale rol in de ontwikkeling en versterking van een veilig en weerbaar Nederland. De Veiligheidscampus is een unieke samenwerking tussen overheid, defensie, onderwijs en bedrijfsleven. Hier werken we dagelijks aan de kennis, vaardigheden en netwerken die nodig zijn voor een veilig Nederland én een veilig Europa. We doen dit door: ➡️ Een samenhangend onderwijsaanbod van MBO tot WO op het gebied van veiligheid, weerbaarheid en crisisbeheersing. Met een breed aanbod van om- en bijscholing en trainingsfaciliteiten. ➡️ Het opzetten en versterken van een netwerk van ministeries, rijksdiensten, veiligheidsregio’s, onderwijsinstellingen en innovatieve bedrijven ➡️ De koppeling met militaire opleidingen en defensie-infrastructuur ➡️ De verankering in een Europees netwerk gericht op kennisdeling en innovatie ➡️ Ontwikkeling van een Weerbaarheidscentrum als oefen- en kennislocatie Samen maken we Nederland en Europa sterker, veiliger en klaar voor de uitdagingen van morgen. #NATOsummit #NAVOtop #VeiligheidscampusAssen #InternationaleSamenwerking #AsserAmbitieAgenda #Veiligheid #Drenthe #WerkenBijDefensie NATO Atlantische Commissie Ministerie van Defensie Ministerie van Justitie en Veiligheid HCSS - The Hague Centre for Strategic Studies The Clingendael Institute Gemeente Assen Netherlands Industries for Defence & Security Universiteit van het Noorden DCTerra Thorbecke Academie NHL Stenden University of Groningen Ruben Brekelmans Staatssecretaris van Defensie - Gijs Tuinman Judith Uitermark David van Weel Roxana Minzatu

door Provincie Drenthe